معرفی محصولات

مس و پرداز

مس و پرداز

معرفی

در مورد معنی واژه پرداز با مراجعه به لغت نامه به تعاریف زیر دست میابید. در واقع واژه پرداز با توجه به کاربرد آن در هر کلمه و عبارتی معنی متفاوتی دارد. پرداز یکی از آن واژه هایی است که با سایر واژه ها ترکیب شده و مفهوم جدیدی را می آفریند. 
به مفهوم سازنده. به اتمام و انجام رساننده مانند چهره پرداز.
خالی و تهی کننده مانند کیسه پرداز و خانه پرداز.
تحریر باریک که گرد تصویر و نقوش مصوران میکشند چنانکه بر تصویر برگ بجای رگهایش خطوط سازند.
آرایش.
مشغول شدن (لغت نامه دهخدا)

در اصل تمام کلماتی که در هنر یا صنایع مختلف به کار می روند هر کدام با دلیل و معنای خاصی می باشند. هنرمند ، صنعتگر و افرادی که کار مفیدی انجام می دهند معمولا با مفهوم و معنا نیز درگیر هستند تا بتوانند پیام خود را تا حدودی از این طریق به مخاطب نیز منتقل کنند.

هنرمندان صنایع دستی نیز از این قاعده مستثنا نیستند. هنر پرداز به علت نقاشی و آرایش کردن ظروف مسی این نام را به خود گرفته است. اگر سایر هنرهای صنایع دستی را نیز بررسی کنید متوجه می شوید که پشت نام گذاری هر کدام چه دلیل و فلسفه ای نهفته است.

مس و پرداز، هنر نقاشی کردن با رنگ ها روی سطح مس می باشد.مس و پرداز، را تلفیقی از دو هنر در صنایع دستی به نام های مسگری و میناکاری می دانیم. از نظر سابقه، پیشینه و سابقه زیادی ندارد و در واقع یک هنر جدید است که توسط هنرمندان معاصر خلق شده است. ولی علیرغم سابقه کم آن، طرفداران زیادی پیدا کرده است. به اندازه ای این هنر محبوب و معروف شده است، که افراد زیادی اقدام به خرید آن کرده و حتی بسیاری از آنها، برای جهیزیه عروس هم مس و پرداز را خریداری می کنند. 

شاید بخواهید با هنری که به نوعی مادر هنر مس و پرداز است آشنا شوید. پس در مورد هنر مینا کمی توضیح می دهیم. در حقیقت هر دوهم مس و پرداز و هم مینا ریشه و منشأ مشترکی دارند اما برخلاف خواستگاه مشترک و تشابهاتی که دارند معمولا در ساختن محصول پایانی دارای جلوه متفاوت ظاهری می باشند.

در هنر مس و پرداز که به نسبت هنر میناکاری قدمت کمتری دارد، شاهد تغییر زیادی در رنگ آمیزی و همچنین طراحی نقش و نگار بر سطح ظروف می باشیم. در واقع هنر مس و پرداز روایتی امروزی و معاصر از هنر اصیل میناکاری است که البته هنوز جای کار زیادی برای رشد و پیشرفت و تنوع وتکامل دارد که آن در اصل به نوع نگاه و تکنیک، امکانات و خواست جامعه بستگی دارد. 

نسل جستجوگر این دوره طبعأ به دنبال تنوع، خلاقیت و نوآوری به خصوص در زمینه های هنری است و صنایع دستی و هنر میناکاری و بقیه گرایشات این صنعت از این قاعده مستثنی نیستند. در هنر مس و پرداز در مقایسه با هنر میناکاری می توان به تفاوت های عیانی اشاره کرد که در ادامه مطالب بیان می شود.

میناکاری

مینا‌کاری، هنری از صنایع دستی با قدمتی حدود 5 هزارسال است. سابقه این هنر اصیل به دوره ساسانیان و اشکانی می رسد. در واقع این هنر را می‌توان یکی از اختراعات خلاقانه انسان به شمار آورد. کلمه مینا، در لغت به معنی آسمان آبی است. در قدیم نیز هنرمندان با تلفیق میناکاری و ملیله کاری زیورآلاتی را به وسیله سیم‌های نازک طلا و نقره می‌ساختند.
برای تولید اشیا مینا اول فلز مورد نظر را به ابعاد و به اندازه مورد نظر توسط متخصصان در این حوضه تولید می کنند، بعدا آن را لعاب کاری سفید رنگ می کنند. معولا مراحل لعاب دادن حدود 3 الی 4 بار در درجه حرارت 700 تا 900 انجام می شود.
میناکاری معمولا بر روی مس انجام می شود، که البته طلا و مس هم گزینه های خوبی برای مینا‌کاری هستند اما قیمت بالاتری دارند و کمتر کار می شوند. طلا تنها فلزی است که در هنگام ذوب مینا اکسید نمی شود و به همین دلیل طرح هایی با جزییاتی بیشتر نسبت به نقره و مس روی آن می توان پیاده کرد.
پس از لعاب دادن نوبت رنگ آمیزی و طراحی بر روی ظروف می رسد. 
رنگ آمیزی و نقاشی بر روی ظروف مسی با رنگ های آبی‌، سبز و قرمز انجام می شود که پس از آن هم ظرف رادر کوره ای به درجه حرارت 400 تا 500 قرار می دهند تا رنگها تثبیت شوند. به همین خاطر است که میناکاری را هنر خاک و آتش نام گذاری کرده اند. اصفهان به عنوان یکی از قطبهای صنایع دستی ایران در هنر میناکاری نیز شهره عام و خاص می باشد. هنر مینا آینه ی طبیعت، باغ های ایرانی، آسمان آبی، دریای نیلگون، عرفان و رمز و رازهایش، همه و همه نمودی چشم نواز در آثار باارزش و بی همتای هنر-صنعت میناکاری دارند. 
 

تفاوت مس و پرداز با میناکاری!

ایران مجموعه ای گوناگون، زیبا و اصیل از صنایع دستی بر اساس جغرافیا و آداب و فرهنگ بومی اقلیم های مختلف ایران زمین دارد. دراصل ذائقه هنری ایرانی با دست مایه ای از جلوه های فرهنگی و سنتی هر زیست بوم خمیرمایه آثار خوش رنگ و آب، اصیل و زیبای هر منطقه و قومیت کشور می باشد که با صبر و پشتکار و تلاش چشمگیر هنرمند و با بهره بردن از مواد و مصالح بومی هر منطقه، خلق شده است.
تنوع بی مانند آثار و زیبایی چشمگیر آن ایران را بی شک در ردیف برجسته ترین و بی نیازترین کشورهای پیشرو و صاحب سبک در صنایع دستی به دنیا معرفی کرده است. هرچند می توان از یک دید کلی هنر میناکاری و هنر مس و پرداز را از یک خانواده به شمارآورد، ولی مراحل ساخت و تولید آن ها تفاوت هایی با یکدیگر دارند. در مس و پرداز بعد از آماده شدن سطح فلزی محصول (بشقاب مسین) سطح کار بر خلاف مینا قلع اندود نمی شود، بلکه نقاش مستقیما طرح اولیه نقوش را بر سطح کار رسم کرده بعد از آن، رنگ آمیزی و قلم گیری و پرداخت شروع می شود و در آخر لایه پایانی پلی استر بر روی کار کشیده و درکوره حرارت می بیند. 
هرچند مراحل کار مس و پرداز به ظاهر کمتر از مراحل کار میناکاری است ولی در این جا مواردی مانند خلاصه تر شدن مراحل کار و حذف مراحلی از کار مثل سوهان کاری و پرداخت باعث می شود که هنرمند پرداز با دقت و ظرافت نقش را بر سطح کار رسم و رنگ آمیزی کند.اما وجه تمایز مشخص محصولات میناکاری و مس و پرداز را می توان در طراحی، نقاشی و رنگ آمیزی آن بیان کرد. 
در محصولات میناکاری معمولا از رنگ آبی در تونالیته های گوناگون آن بهره برده می شود، نقوش همه سطح کار را یکنواخت پر میکندو المان ها موج وار از مرکز به سمت لبه ها و حاشیه کار منظم و یکنواخت کشیده می شود. میناکاری همانطور که از معنای لغوی آن برمی آید الهام گرفته از آسمان و گنبد آبی است. تضاد رنگی در آن چندان دیده نمی شود و محصول عمدتا به رنگ آبی و سفید طراحی شده است. 
گل و مرغ ها و خطوط اسلیمی و دوار و بته جقه های به کار رفته در محصول میناکاری خیلی ظریف و مینیاتوری طراحی و کشیده می شود. این ویژگی ها در محصولات مس و پرداز دیده نمی شود بلکه آن روی سکه ی زیبایی و خلاقیت و رنگ آمیزی را در این قبیل از محصولات میتوان ملاحظه کرد. طراحی در مس و پرداز درشت تر، با خطوط و دوایر کمتر ولی برجسته تر و واضح تر انجام می شود، درنتیجه زمینه رنگی محصولات مس و پرداز بیشتر از رنگ تیره سورمه ای و به عبارتی آبی تیره شکل می گیرد و گل و بته های طراحی شده بزرگتر و البته با رنگ های متضاد نارنجی، قرمز و … بر ظروف نقش می بندند. 
این تضاد رنگی و تمرکز بر جلوه المان های ترسیم شده، جذابیت و چشم نوازی بسیار متفاوت و خاصی به محصولات مس و پرداز می دهد. مجموعه هنرلوکس با تولید و عرضه اصیل ترین آثار میناکاری و همچنین جدیدترین آثار مس و پرداز و ارائه آن در پکیج های ترکیبی یا تکی در بسته بندی های زیبا و جذاب و متفاوت قدردان تلاش هنرمندان این عرصه و همچنین پاسخ گوی شایسته نیاز متقاضیان محترم صنایع دستی و آثار هنری این مرز و بوم میباشد.
مس و پرداز

شیوه نگهداری

وقتی محصولات مس و پرداز تولید می شوند در پایان کار یک لایه پلی استر روی آنها کشیده می شود. ولی با این وجود باید در نگهداری و مراقبت از آن ها نیز مواردی را در نظر گرفته و رعایت کنیم تا عمر بیشتری داشته باشند.
در بین نکات نگهداری و مراقبت از محصولات مس و پرداز، مهمترین نکته پیشگیری از وارد شدن ضربه و صدمه به ظروف مس و پرداز است. ضربه و تغییر فرم اصلی ترین عامل خراب شدن صنایع دستی مس و پرداز است.
موارد مهم دیگر که به ظروف مس و پرداز آسیب می زند و طول عمر آن ها را کاهش می دهد عبارتند از :

  • نور مستقیم خورشید
  • به کار بردن از مواد شیمیایی و شوینده قوی
  • حرارت بالا
  • برای تمیز کردن و شستشوی این ظروف از پاک‌کننده‌های ملایم و دستمال نخی و نرم استفاده کنید.
  • شوینده‌های شیمیایی قوی امکان دارد به سطح محصول مس و پرداز و همچنین بخش پرداز شده آن آسیب برساند.
  • در صورتی که می خواهید غذاها و یا نوشیدنی‌های گوناگون درون این ظروف قرار دهید دقت داشته باشید از ماندن طولانی مدت غذاها و یا نوشیدنی‌های اسیدی و ترش در آن ها خودداری کنید.
  • از اسکاچ‌های زبر، سیم ظرف‌شویی و هر گونه ابزار خشن برای تمیز کردن این ظروف اصلا استفاده نکنید.
    اگر از بعضی از این محصولات مثل شیرینی خوری مس پرداز یا گز خوری مس و پرداز برای پذیرایی‌ها در مهمانی ها استفاده می‌کنید ، دقت کنید که بخش های پرداز شده آن‌ها حساس تر هستند. در نتیجه برای این قسمت ها هم دقت لازم را داشته باشید و مانع از هرگونه ضربه و یا برخورد آن ها با سایر اشیا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *